Selecteer een pagina

28 augustus: we staan op met heerlijk zomers weer. Karin heeft spijt dat ze de veerboot naar Rostock voor aanstaande vrijdag al heeft geboekt; had ze nu nog maar wat meer tijd in Denemarken gehad😒. Maar niet getreurd, we hebben nog een paar dagen. We rijden naar de haven van Helsingborg in Zweden en kunnen mee op de boot van 10.20 naar Helsinger in Denemarken, een oversteek van nog geen 7 kilometer. We parkeren de caravan met auto bij het kasteel Kronborg. Dit oorspronkelijke houten fort werd gebruikt om tol te heffen op de nauwe straat tussen Denemarken en Zweden, de Sont. De huidige vesting met het renaissancekasteel gaat terug tot laat 16e eeuw. Shakespeares toneelstuk Hamlet speelt zich af in deze vesting. We bezichtigen het fraaie kasteel en genieten van het uitzicht boven op de toren.

Na ons bezoek, rijden we verder naar een parkeerveld, waar we ook gaan overnachten, vlakbij het volgende slot, Fredensborg. Dit paleis is gebouwd gedurende 1720-1726 in opdracht van koning Frederick IV. Het wordt nu vaak gebruikt door de koninklijke familie als residentie en bij belangrijke gebeurtenissen binnen de familie. Aangezien het niet te bezichtigen is, wandelen we na de lunch door de omvangrijke kasteeltuinen en bossen en langs het meer Esrum. Gido kan het niet laten om op deze mooie zomerdag het water in te gaan. Karin vindt het te veel gedoe en keert alvast terug naar de caravan, waar ze van de zon gaat genieten. We hebben onderweg boodschappen gedaan en wijn voor ons beiden en een borrel voor Gido gekocht. Eens kijken of we nog tegen echte alcohol kunnen, na al maanden op lichte biertjes geteerd te hebben😂.

29 augustus: we hoeven maar een klein stukje zuidwaarts te rijden om bij het volgende culturele hoogtepunt aan te komen, slot Frederiksborg. Dit kasteel is door koning Christian IV in begin 17e eeuw gebouwd, dus waarom het slot de naam Frederiksborg heeft gekregen, is voor ons een raadsel. Sinds 1878 is in het kasteel het Nationaal Historisch museum gevestigd. Dat betekent dat álle muren van álle kamers propvol hangen met schilderijen en portretten van het koningshuis en andere historische notabelen. Helaas zijn de originele meubels, wandtapijten en plafonds verloren gegaan tijdens een brand in 1859; alleen de kapel en de audiëntiezaal erboven zijn nog in originele staat. Desalniettemin is het kasteel zowel van buiten als binnen schitterend, waaronder ook de prachtig aangelegde tuinen, en zijn we er meer dan 2 uur aan het ronddwalen.

Vol van alle indrukken, rijden we naar de Oostzeekust om even bij te komen in het best al warme water🤔. Toch is het lekker om in de zee te zwemmen en op het strand op te drogen. We moeten daarna nog ruim een uur rijden om bij onze laatste kampeerplek in Denemarken te komen, net buiten het plaatsje Stege op het eiland Mon. We staan helemaal alleen op deze natuur kampeerplaats en dat vinden wij helemaal top. Helaas zijn hier heel veel muggen, zodat we na het avondeten naar binnen vluchten. En wij maar denken dat we geluk hebben en 5 maanden geen last van die kleine beestjes hebben, dus niet😂🦟.

30 augustus: we zijn helemaal lek geprikt door de muggen (gezien de vele bulten op onze lichamen) en ook zijn de sandalen van Karin vannacht gestolen die ze buiten had laten liggen. Hoezo fijne natuur kampeerplek😭. Nou ja, we hopen dat de sandalen goed gebruikt gaan worden. Gido maakt het ontbijt met appeltjes van de bomen op de kampeerplaats. Zo merken we dat we al een tijd weg zijn. Van de appelbloesem in het Altesland in april tot de rijpe appels eind augustus in Denemarken. Vanwege de diefstal durven we de caravan hier niet te laten staan als wij gaan wandelen bij de kliffen, dus eerst maar een parkeerplaats bij het plaatsje gezocht en daar de caravan geparkeerd. De krijtrotsen van Mons Klint zijn een toeristische trekpleister, net zoals die van Dover. Het hoogste punt is 143 meter en ieder jaar brokkelt er weer een deel af de zee in. Aangezien Mon 70 miljoen jaar geleden onderdeel was van een tropische zee, kun je hier goed fossielen zoeken. En Karin heeft geluk, want zij heeft resten van een inktvissoort gevonden, wat Belemniet genoemd wordt. Deze kunnen ook in Limburg gevonden worden in het Krijtgesteente. Na de wandeling langs de kustlijn, lunchen we uitgebreid in het plaatsje Stege voordat we naar de veerboot rijden. Het is een rustige overtocht en twee uur laten komen we aan in Rostock. We rijden voor het eerst in het donker naar de beoogde camperplaats. Maar daar worden we niet getolereerd door de Duitse eigenaresse; nur Wohnmobile! Helaas moeten we nu op een groot parkeerterrein slapen in de drukte van de stad en voor 08.00 weer vertrokken zijn, want dan moet je per uur 6 euro betalen. Het lijkt Amsterdam wel!