Selecteer een pagina

4 augustus: Karin wilde heel graag naar Jotunheimen, omdat zij zeer goede herinneringen heeft aan dit prachtige hooggebergte en omdat zij vindt dat de Noorwegenreis niet af is als Gido dit gebied niet heeft gezien. Maar zulke zware bergtochten als zij toen gedaan heeft, gaan wij nu zeker niet doen! Dat heeft Karin moeten beloven😁. We zijn vanmorgen in alle rust opgestaan en vertrokken over de Sognefjellsvegen, die ons naar ruim 1400 meter tussen de bergen heen voert. Onderweg stoppen we natuurlijk als echte toeristen op allerlei uitkijkpunten. Helaas is er veel bewolking, maar gelukkig is het droog. Tegen de middag parkeren we de caravan op onze overnachtingsplek aan een klein meertje met alleen maar bergen en sneeuw om ons heen. We zijn niet de enigen. Na de lunch rijden we zonder de caravan een klein stukje verder naar de wandelparkeerplaats bij de berghut Krossbu.

Vanaf de parkeerplaats wandelen we een bewegwijzerd rondje van 6 km door het gebied, met een extra heen-en-weertje naar de gletsjertong Boverbraen, die onderdeel is van de 14 km² grote gletsjer Smorstabbreen. Het stuk omhoog klauteren naar de gletsjermond gaat over spiegelglad gesteente, waar ooit de ijsmassa overheen gegleden is. We wagen ons natuurlijk niet op het ijs, maar zien wel twee groepen terugkomen van hun gegidste gletsjertocht. Zonder brokken te maken komen we weer terug op het pad en moeten we de wilde rivier Bovre over zien te steken. Gido wil Karin behulpzaam zijn en gooit zijn wandelstok richting haar, maar, je raad het al, midden in de rivier! Gelukkig weet Karin de stok te redden, door kordaat over een paar stenen te stappen. Anders waren we de tweede wandelstok ook nog kwijt geraakt. De andere stok heeft Gido ergens aan het einde van een wandeling laten liggen, toen we onze vermoeide voetjes laafden in een koele rivier. We maken het rondje af en zijn op tijd terug bij de caravan om Djokovic de gouden medaille te zien winnen van Alcaraz. ’s Avonds hebben we prachtig uitzicht op de imposante gletsjer in het zonnetje!

5 augustus: met een prachtige zonsondergang en een wasbeurt in het ijskoude meertje bij de caravan, zijn we lekker gaan slapen. Karin heeft onze Belgische en Duitse buren nog van enige tips voorzien qua wandelingen in de omgeving. Wij vertrekken in alle vroegte en rijden naar het begin van de tolweg het Leirdalen in, om daar de caravan achter te laten. Bij de berghut Leirvassbu parkeren we de auto en lopen verder het dal omhoog tussen de besneeuwde bergtoppen van Jotunheimen in. Vanaf het Leirvatnet is de top Kyrkja mooi te zien en verderop lopen we langs de gletsjers Hogvaglbreen en Kristenbreen. Tegen de middag breekt de lucht open, waardoor we op de terugweg de bergtoppen met blauwe luchten kunnen bewonderen.

Na de relaxte wandeling pikken we de caravan weer op en rijden we de Sognefjellsvegen af naar Lom. Hier doen we boodschappen en bekijken we de staafkerk uit 1160 aan de buitenkant. Ook hier zijn zowel christelijke- als viking-afbeeldingen in het houtsnijwerk verwerkt. Het is hoogzomer op dit moment in Lom, dus trakteren wij onszelf op een schepijsje van omgerekend meer dan €4,00 per bolletje. Helaas is de kwaliteit niet wat wij gehoopt hadden; we kunnen niet wachten tot we weer in Denemarken zijn. Daar waren de bolletjes enorme bollen en zalig😉!

Na het zeer drukke en toeristische Lom, rijden we richting Otta om bij een al eerder genoten parkeerplaats langs de E6 ons kampement op te slaan. Morgen willen we nog een wandeling in de buurt maken om daarna af te zakken naar het zuiden en Lillehammer te bezoeken.

6 augustus: dankzij de zwoele nacht (wat een verschil met voorgaande nachten) heerlijk geslapen. Karin heeft een korte rondwandeling uitgezocht naar de Peer Gynt hytta. Peer Gynt is een gedicht en toneelstuk geschreven door Henrik Ibsen, uit 1867. Voor het schrijven van dit stuk, over de opschepperige leugenaar Peer, reisde de auteur af naar de Noorse bergen in het Rondane gebied, op de grens met Jotunheimen. Hier verzamelde hij in opdracht van de Noorse overheid verhalen van de bergbewoners en zo kwam hij op het spoor van verhalen over ‘volksheld’ Per Olsen Hågå (1732-1785), die de inspiratie vormde voor dit fantasierijke toneelstuk Peer Gynt. De muziek speciaal voor het toneelstuk is geschreven door de Noorse componist Edward Grieg. Maar waarschijnlijk interesseert dit voorgaande je geen ene mallemoer🥱. De wandeling van vandaag gaat door het lege Rondane landschap; keien, korstmossen, prachtige groene kleurpaletten, en nog meer keien. Net voor de berghut heeft de rivier Vesleula zich door een rotswand heen geperst, met als gevolg een prachtig ravijn. Na een korte vier uur wandelen zijn we weer terug bij de auto, die geparkeerd staat bij de grote berghut Smuksjoseter. Nu we zo vroeg terug zijn bij de caravan hebben we mooi de tijd om een stukje om te rijden en een gasfles te laten vullen, want deze raakt op en we willen natuurlijk niet zonder komen te zitten.

7 augustus: het is fris vandaag, maar droog! We rijden over de E6 naar Lillehammer, waar in 1996 de Olympische Spelen zijn gehouden. De skischans is natuurlijk een toeristische highlight, maar voor ons was het zicht vanaf de weg voldoende. Het kleine centrum is heel gezellig, met leuke winkeltjes en terrasjes. Na een uur door de stad gewandeld te hebben, fietsen we terug naar de auto met caravan, die we op een grote parkeerplaats net buiten de stad hebben geparkeerd. Aangezien we voor ons doen best wel een eind gereden hebben, stoppen we vroeg, onderweg naar het Hemsedal en parkeren we de caravan op een mooi vrij plekje aan het Storlondammen. Helaas vindt een Duitse camper deze plek ook mooi en stalt de camper vlak achter ons. Zeg maar dag met je handje tegen je privacy😒.